Jak na stres? Čmárejte!

Autor: , zveřejněno 22. 2. 2017

Stále více jsme vystaveni stresu se kterým si nevíme rady. Pokud špatně usínáte, nemáte chuť k jídlu nebo se naopak přejídáte, jste podráždění a hodně nervózní, zkuste vzít do ruky tužku a jen tak čmárat nebo raději zentanglovat...

Nemusíte umět vůbec kreslit, zvládne to opravdu každý

Možná vám ve škole řekli, že neumíte kreslit. Možná vám někdo řekl, že nemáte výtvarný talent nebo že nejste dost manuálně šikovní. Pokud ale udržíte tužku v ruce, nic vám nebrání ve využití blahodárného abstraktního tvoření, které uvolňuje nejen ruku a mysl, ale napětí v celém těle. Moderně se mu říká Zentangle.

Čmáranice v zápisníku

Určitě jste si někdy jen tak kreslili různé ornamenty nebo klikyháky. V jedné chvíli máte na papíře vlnku a po chvilce pod vašima rukama vzniká hotové mistrovské dílo. Jen tak, mimochodem při telefonování nebo na nudné poradě. 

A všimli jste si, že jste se tím uklidnili? Možná ani ne. Možná jste stres a napětí uvolnili úplně mimoděk. S námi to můžete zkusit o něco efektivněji.

Uvolněte se prosím

Pokud je vaším cílem uvolnění, odreagování a čistá mysl, potom do svého života pozvěte Zentangle. Nevíte co to je? Pro někoho je to něco, co slyší opravdu poprvé a ti, kteří mají v oblibě naše mandaly a práci s nimi, jistě o zentanglu již cosi ví. Pokud vás totiž děsí bílý papír, je mandala dokonalým pomocníkem, jak se zentanglem začít. Tvořte tzv. zendaly!

Máte doma tužku? Tak začněte…

K zentanglování stačí pouze tužka, papír a chuť se uvolnit. Dejte „čmárání“ zelenou. Po několika minutách kreslení vás opustí stres a napětí. Mysl se začne soustředit jen na kresbu a oprostí se od vnějších podnětů. Není to jen naše zkušenost, i vědci to prokázali v mnoha studiích. Během zentanglování dáte průchod svým myšlenkám a bez rušení se pomalu dostanete do klidového stavu. 

Nechte napětí, které se v každém z nás denně hromadí, odplynout! Bude se vám lépe usínat, vaše hlava bude čerstvější a vy tím získáte nejen lepší pocit sama ze sebe, ale také na výkonosti a o tu přece dneska jde.

Nejde vám to? Zajděte na kurz Zentanglu

Pokud se přece jen při kreslení ostýcháte, máte pocit že vám to nějak samotným nejde nebo se chcete inspirovat, pak pro vás máme pomocnou berličku v podobě praktického sešítku nebo kurzu zentanglu. Naučte se vytvářet a kombinovat zentanglové vzory - zvládne to opravdu každý. Kromě výtvarného díla, které vám budou závidět i sousedi, vám odměnou bude naprostá vnitřní harmonie a klid.

Získejte pomocníka

Autor článku

Ája Hrozková

Výtvarnice a lektorka zaměřená na kresbu ZenArt pomocí jednoduchý vzorů

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál