Jarní pampeliškový salát

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 8. 5. 2016

První jarní zelenina je v podobě výsadby a po dlouhé zimě nám chybí vytamíny. Nemusíme ale zoufat, že je k dostání jen chemicky vypadající zelenina z Billy. Můžeme se vydat do přírody a nasbírat jedlý plevel jako zeleninu. Když si s úlovkem trochu pohrajete, můžete si vytvořit krásnou a na vitamíny bohatou mandalu.

Vydejte se na louku mimo silnici, na vlastní zahradu nebo spojte sběr květin s výletem mimo město. Bude lepší, když nebudete trhat nic co je plné výfukových plynů nebo řádně hnojeno pejsky.

Suroviny

Můžete použít vše nebo jen něco. Záleží na tom co najdete, jaké máte chutě a co poznáte...

  • listy mladých pampelišek
  • květy sedmikrásek
  • květy fialek
  • květy pampelišek
  • oddenky pýru

Pokud máte vlastní zahradu, můžete vyzkoušet recept našich předků - bělené pampelišky. Vyberte silnou pěknou pampelišku a přikryjte jí na několik dní neprůhledným kelímkem. Listy papelišky zesvětlají, zkřehnou a ztratí hořkou chuť.

Můžete přidat

  • doma vyrostlá řeřicha
  • naklíčená semínka (dle preference, já mám ráda malou červenou čočku)
  • vajíčko uvařené na tvrdo

Pro řeřichu ani nemusíte mít květináč. Dá se s úspěchem pěstovat i na vatě nebo v opravdu malém nožství hlíny.

Klíčit se dá skoro všechno. Pšenice, pohanka, kukuřice, řeřicha, hořčice, slunečnice, čočka... Dokonce ani nepotřebujete nakličovací nádobu. To co klíčí přes noc jen namočíte (třeba čočka). Některá semena potřebují delší čas nebo chcete i zelené výhonky. Pak se hodí proděravěnná PET lahev, ve které semínka můžete jednou až dvakrát denně propláchnout. Nechte ji stát někde v teple na světle a pokud chcete vše urychlit, přidejte špetku sole. POZOR - používejte semínka určená k jídlu. Stará semínka pro výsadbu nejsou dobrou volbou. Většinou jsou opatřena mořidly!

Zálivka

  • 0,5 l vody
  • 2 lžíce octu (můžete použít i umeocet, ale pak vynechte sůl)
  • 0,5 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru

TIP: Ze sedmikrásek také můžete zavařit sedmikráskové kapary, které samo o sobě salát dochutí.

Postup

Vše pečlivě omyjte, připravte zálivku a vyberte, jak budete salát podávat.

Verze rychlá: vše smíchejte a zalejte zálivkou.

Verze mandalová: Ze zelených ingrediencí a zálivky udělejte základ - vše promíchejte a dejte na talíř. Do horní vrstvy skládejte květy do rozmanitých vzorů.

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál