Mandala dětem – šestý ročník

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 1. 9. 2016

Mandaly do škol nepatří! Je to šíření východních filosofií přes naše děti. Mandaly jsou nástroje ezoteriků. Tak i s tím se ještě pořád občas potkáme. Mandaly při tom patří do všech kultur, včetně té naší a děti je milují. U ničeho nevydrží tak dlouho, jako u kruhových abstraktních obrázků. Vyzkoušejte to i vy a zapojte se do šestého ročníku projektu Mandala dětem.

Smutné a apatické děti jsou zatažené do dění a jejich obličej se projasní úsměvem. Hyperaktivní děti se zklidní a vydrží i desítky minut na jednom místě v barevném pohroužení. Paní učitelka si odpočine a záplava barevných kruhových ornamentů ozdobí třídu, ale může také pomoct dětem, které nemají to štěstí, aby měly vlastní rodinu. Jak na práci s mandalou vám poradíme v doprovodném on-line kurzu Mandala dětem. Další tipy, jak barevné tvoření zařadit do výtvarné výchovy najdete na našem blogu nebo mezi článkama o mandalách.

Nadkulturní symbol rovnováhy, který je všude doma

Ačkoliv samotné slovo má svůj původ v indickém staroobřadním jazyce, kruhový ornament je starší než lidstvo samo. Je symbolem jednoty, rovnováhy a na lidskou psychiku má jedinečné blahodárné účinky. I vědci vědí, že při práci s kruhem se naše mysl zklidní, sníží se krevní stresové markery a celý svět se zdá být lepší. Proč toho nevyužít i při výtvarné výchově?

holčička

Naše škola se soutěže zučastnila již podruhé. Vždy to bylo velmi obohacující, krásné a milé. Opravdu jsme si tvoření mandal s dětmi pořádně užili.

Věra Kaplanová (učitelka)

Jak projekt probíhá

Stáhněte si některou z mandal na našem webu nebo vytvořte svoji vlastní. Tipy jak na to najdete v našem nejčtenějším článku Jak vytvořit svoji mandalu. Hotové dětské mandaly stačí vložit do konce listopadu do mandalové galerie. Společnými silami vybereme ty, které budou součástí putovní výstavy kalendáře na další rok. Ten na rok 2017 je neodolatelný a pro rok 2018 může být díky vám ještě lepší. A v čem je ten na rok 2017 tak úžasný? Najdete v něm mandaly pro vymalování, kalendárium s místem na poznámky a ke všemu 50 mandalových karet s citáty slavných osobností. Ty nikde jinde nenajdete a mandalového kalendáře je omezené množství, takže neváhejte!

Společně vylepšíme svět

Výtěžek z prodeje mandal a kalendáře pomůže vybavit tréninkovou domácnost pro děti, které žijí v náhradní rodinné péči. Loni jsme společně vybavili kuchyň pro Júlii.

Zapojte se do našeho úspěšného projektu Mandala dětem. Získáte zajímavý program na tvoření s dětmi, podpoříte dobrou věc a k tomu se budete moct těšit na krásné mandalové kalendáře. Každý autor mandaly z kalendáře dostane jeden výtisk kalendáře zdarma.

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál