Stribog, bůh větrů

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 14. 3. 2015

Bůh Stribog je bohem větrů, vánků, vzduchu a je vládcem větrných démonů. Ti nejsou vysloveně zlí, ale umí nejen člověka hodně pozlobit.

Jak si asi umíte představit, Stribog je stále někde v pohybu. Pořád někde lítá a na svých cestách často potkává jinak téměř neviditelnou bohyni měsíce Chors. Ta ale miluje impozantního boha Radhosta. Proto, aby Stribog dosáhl svého, neváhá sáhnout i ke lsti...

Muž s převahou Striboga

Muž s převahou boha Striboga má rád zpěv a pohyb, včetně tance. Jeho oblíbeným živlem je vzduch a proto svůj volný čas rád tráví na čerstvém vzduchu někde v horách. I jeho spíše subtilní postava a lstivý výraz mohou přispět k tomu, že ho lidé považují za člověka spíše „do větru“ a je tak odsouzen k samotářskému způsobu života. 

Literatura:

Ivan Hudec: Báje a mýty starých slovanů, Slovart, 1994
Irena Šindlářová, Josef Růžička: Báje a mýty starých slovanů, Fontána, 2003
Zuzana Řezáčová Lukášková: Bohové a bohyně v nás, Zoner 2016
Udělejte si test

Autor článku

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál