Význam červencových mandal

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 3. 7. 2017

Červenec je nejteplejším a často také nejslunečnějším měsícem v roce a je tedy měsícem, kterému vládne slunce. To je v mnoha kulturách (včetně té slovanské) symbolem božského otce, který stvořil svět. Je symbolem nadvlády našeho ega a celistvosti naší osobnosti.

Stejně jako v sedmé fázi velkého kruhu mandaly můžeme v červenci prožívat nezávislost a vyrovnanost, a to zejména, když si dopřejete luxus delší dovolené. Ta vám umožní dostat se do kontaktu sama se sebou a plně si uvědomit sebe sama se vším co k vám patří. Díky odstupu získáte lepší nadhled na situace, ve kterých jste byli zaseklí, a po návratu se plni sil můžete vydat opět vpřed. Sedmá fáze mandalového kruhu vám s tím pomůže, protože je ze své podstaty velmi expanzivní. 

Vytvořte si dokonalý svět

Díky předchozím zkušenostem máte dostatek sil (z března), máte cíl (z května) a zvítězili jste nad drakem (v červnu) v podobě vašeho strachu ze selhání. Nic vám tedy nebrání v tom abyste jednali a byli prospěšní sobě i ostatním. Můžete vzít odpovědnost za celý svůj život, včetně prostředí, ve kterém se pohybujete a vylepšit svůj svět. Ten zahrnuje nejen planetu Zemi a životní prostředí, ale i stát a město, ve kterém žijete, domácnost a rodinu se všemi jejími členy.

Cesta je cíl

Nyní si můžeme dovolit plně prožít své místo v rodině i ve společnosti se všemi rolemi, které zastáváte. Jste v nich spokojeni nebo chceme něco vylepšit? Pokud byste si měli vybrat jednu věc, kterou byste rádi vylepšili ve svůj prospěch i ve prospěch svého okolí, co by to bylo?

Představte si sebe sama na křižovatce čtyř cest a ke každé cestě si napište jeden nápad. Vymalujte mandalu, která bude rozdělená na čtvrtiny a každá čtvrtina bude znázorňovat jednu z možností. Pak si představte sebe sama uprostřed té křižovatky a uvědomte si, kam vás to nejvíce táhne. Kterou cestou se chcete vydat? Jednu cestu vyberte a pak běžte.

Chci si plnit své sny

Autor článku

mandala pro červenec

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál