Mandaly a jejich význam

Autor: Zuzana Řezáčová Lukášková, zveřejněno 30. 10. 2016

Chcete odhalit poselství mandal? Rádi byste nakoukli sami do sebe? Nebo jste jen zvědaví co všechno se dá vyčíst z kresby na papíru? Křičíte alespoň na jednu z těchto otázek ANO? Tak pojďme na rande…

Malování mandaly je setkáním tvaru s barvou, což se dá připodobnit setkání mezi mužem a ženou. Pojďme si hrát s metaforou. Pojďme na "dokonalé rande"!

Základem úspěchu je bezpečný prostor

Každý dobrý vztah začíná muž (alespoň na oko). Aby mohl svést ženu svých snů, zve ji do prostoru, který považuje za okouzlující, uvolňující a který mu dává nejvíc šancí na pokračování.  A tak přichází první tvar – kruh. Vytváří prostor, který je klidný a harmonický. Dává pevné hranice, vymezuje a vytváří pocit bezpečí.

Po práci s mandalou se budete cítit uvolněnější než na jejím začátku a budete pociťovat úlevu.

Dejte prostoru smysl

Kdyby muž pozval ženu do prázdného sálu, asi by moc úspěchu neslavil. Ani kruh většinou nezůstává prázdný. Bývá vyplněn čísly, křivkami, přímkami, symboly… To vše, spolu s uspořádáním, dává smysl a nese základní význam.

Symbolický význam tvarů hledali už staří alchymisté a po nich převzali štafetu moderní vědci... Vznikl velký kruh mandaly (autorka: Joan Kellogg). Zařazením mandaly do velkého kruhu získáte základní představu o jejím významu.

1. Je vaše mandala pravidelná nebo "chaotická"?

2. Jaký tvar/symbol v ní převažuje?

Setkání může být i bouřlivé

Když je vše dokonale prostorově připraveno, na scénu přichází žena. Ta prostor zaplní neodolatelným kouzlem, barevnými emocemi a přehršlemi pocitů. Pokud si je muž jistý sám sebou, ustojí i emoční bouři. Stejně tak mandalová předloha ustojí vše a dává prostor pro jakékoliv emoce.  Lidské třídění negativní/pozitivní při tom ztrácí význam.

Abyste se vyznali v aktuální změti pocitů a barev, pomohou vám asociace. Ty utváří význam barev. Můžete použít svoje nebo se inspirovat od lidí okolo sebe.

3. Která barva převažuje a která chybí?

4. Co vás napadne, když se řekne … (doplňte předchozí dvě barvy)

Proces je výsledkem

Tvary zaplňuje barva a rande může začít. Jak dopadne, záleží na mnoha faktorech. Svou roli sehraje jak muž, tak žena, jak tvar, tak barva. Pokud je prostor opravdu bezpečný, mohou se projevit všechny emoce bez cenzury, přetvářky a sebeovládání. Vzniká dokonalý prostor pro uvolnění. Vzniká prostor pro nádherný proces, kdy může barva hranice tvaru i překonat.

Nejvíc se o sobě dozvíte, když popíšete, jak jste mandalu tvořili a jak jste postupovali.

5. Chtěli jste mít tvar i barvu pod kontrolou nebo jste nechali věci plynout?

6. Co vám během tvoření nejvíc vadilo?

Život je hra

Život i mandala jsou především hrou. Hrajte si s metaforou, hledejte asociace. Podívejte se na své odpovědi a najděte souvislosti se svým životem. Hledejte významy stejně zarputile, jako ženy hledají muže, kteří jim dovolí být sami sebou :-)

Najděte se mnou význam svých mandal

Autor článku

Mandalový kruh

Zuzana Řezáčová Lukášková

Arteterapeutka, která jako jediná v ČR pracuje s mandalovým diagnostickým testem.

Podobné články

Barevná mandala z rýže

Mandalová magie ve školních lavicích

Představte si malý kousek vesmíru, kde se setkává kouzlo dětské představivosti s prstem zapleteným v rýžových zrnkách. Ano, právě takto vypadá jedinečný projekt, který rozproudil energii a nadšení v ScioŠkole v Praze Dejvicích.

Číst dál
mandala detem

Společně pro děti

Opět jste tvořili se svými studenty ve školách, školkách, v práci s kolegy, na kafíčku s kamarádkou. Opět se nám sešly stovky mandal. Opět nebylo lehké vybrat z nich jen 53, které budou v našem stolním mandalovém kalendáři pro rok 2025.

Číst dál